Homemade granola – een heel makkelijk recept

Een aantal jaar geleden heb ik qua voeding het roer omgegooid. Ik ben daarbij vooral geraffineerde (=industrieel bewerkte) suiker gaan bannen. Ik ben erop gaan letten hoeveel suiker er in producten uit de supermarkt zit. Dat is echt schrikbarend! Zelfs in (alle!) vleeswaren op brood zit suiker. Suiker in vlees? Dat had ik echt nooit gedacht. Alleen rosbief is natuurlijk en onbewerkt. Daarom kan je het ook niet lang bewaren. Aan al het andere is zoveel zooi toegevoegd, dat is gewoon niet leuk meer. Ook aan producten zoals muesli en granola is vaak suiker toegevoegd.

granola

Puur
Ik ben steeds meer ‘puur’ gaan eten. Dat wil zeggen: zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel. Voedsel dat dus NIET uit de fabriek komt. Nou, ik kan je vertellen dat dat verdomd weinig is. Als ik nu de folders van de supermarkten doorblader, zie ik alleen maar E-nummers. En juist díe wil ik zoveel mogelijk bannen. Maar dat is heel lastig! Het enige dat er dan zo’n beetje overblijft is groente, fruit en noten. Daar kan je toch niet op leven?

Aan de bak
Wat doe je als je in de supermarkt niet meer kan kopen wat je eigenlijk wilt eten? Dan ga je het zelf maken. En dat is wat ik nu veel doe. Ik maak mijn eigen gezonde snackjes en ik bak regelmatig granola. Dan maak ik een grote pot, waar ik lekker lang mee kan doen. Inmiddels eet heel mijn gezin met mijn granola mee, dus moet ik het wat vaker maken. Maar dat doe ik met liefde, want ik wil dat iedereen om mij heen gezond blijft. Ik maak het inmiddels ook vaak voor mijn familie en vrienden. Maar hoe maak je het nou precies?

granola

Recept
Voor 750 gram granola heb je nodig:
– 475 gram grove havervlokken
– 125 gram notenmix (onbewerkt en gehakt)
– 100 gram zonnebloempitten
– 50 gram pompoenpitten
– 50 gram honing
– 10 gram kaneel

Bakken maar!
Deze ingrediënten hussel je door in een ovenschaal of braadslee en stop je 2×9 minuten in de oven op 175 graden. Tussendoor (na de eerste 9 minuten) hussel je de granola om met een vork.

granola

Als je het na 18 minuten uit de oven haalt, zijn de havervlokken nog wat zacht. Dit geeft niet, ze worden met afkoelen vanzelf knapperig. Door de kaneel ruikt het heerlijk in je keuken en heb je eigenlijk al zin om ervan te snoepen. Wacht hier even mee, want er moet nog wat (optioneel) aan toegevoegd worden, namelijk:

 

granola

 

– 25 gram cacaonibs
– 50 gram rozijnen
– 15 gram kokosrasp

Hussel alles met een vork door elkaar en stop het in een luchtdichte pot. Je kunt dit best 3 weken bewaren.

 

Ontbijt en tussendoortje
Granola is echt heerlijk als ontbijt met fruit en kwark. Vaak neem ik het ook mee in een klein bakje als tussendoortje. Jummie!

granola

Maak jij ook zelf weleens granola? En wat doe jij erin? Laat het ons weten, we zijn benieuwd!


Heb je onze blog Power to havermout! al gelezen? Daarin staat beschreven waarom haver zo goed voor je is en wat we ermee maken. Of ons bananenbrood, ook gemaakt van havermout. Het is wel duidelijk dat wij fan zijn van haver! Jij ook?

17 gedachten over “Homemade granola – een heel makkelijk recept

Voeg uw reactie toe

  1. Goed recept! Ik ga het uitproberen. En ja puur eten is echt heel lastig! Suikervrij lukt nog aardig door veel zelf te maken maar zeker bij de kinderen is dit erg lastig, iedereen stopt ze wat toe. Wat raar is, je geeft volwassenen toch ook niet constant snoep! Ach ja, we bikkelen door voor een gezond leven!

Geef een reactie

Powered by WordPress.com. Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

Privacy Voorkeuren

Account opheffen?

Jouw account wordt opgeheven en alle data permanent verwijderd. Weet je het zeker?

Weet je het zeker?

Door niet akkoord te gaan heeft u geen toegang meer tot onze site en wordt u uitgelogd.

%d bloggers liken dit: