Gember – Wat kan je ermee maken?

Jullie hebben vast weleens gehoord dat Gember heel erg gezond voor je is. En ik zal je niet uit de droom helpen, het is namelijk echt zo! Maar wat kan je er nou allemaal mee?

Heel veel, maar ik zal je een paar voorbeelden geven. Allereerst, wat is gember eigenlijk?

Gember
Gember is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij sterke, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale,, uit de Gemberfamilie. Het is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld. De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol, maar ook gingerdiol, gingerdion, beta-caroteen, capsaïcine, koffiezuur en curcumine zijn in belangrijke hoeveelheden in gember aanwezig. *

Ontstekingsremmend
Gember schijnt ontstekingsremmend te werken. Het is goed voor de spijsvertering en het werkt goed om je lichaam te ontgiften. Dit zijn slechts enkele voordelen! Waar gember voor mij altijd heel goed helpt is keelpijn. Zodra ik keelpijn voel opkomen, is het eerste wat ik koop verse gember. Ik gebruik het dan in mijn thee, maar ook in veel andere gerechten. De keelpijn verdwijnt dan echt heel snel!

Veel mensen weten wel dat gember gezond is, maar weten niet zo goed wat ze ermee kunnen maken. Dus wij dachten, we geven hier wat voorbeelden!

Gemberthee met kaneel
Laten we beginnen met de bekendste, namelijk de gemberthee. Ook hierin kan je weer variëren. De meeste mensen drinken deze met citroen denk ik, maar wat ook heel lekker is, is een kaneelstokje in de thee doen. Dus je schilt een stukje gember en maakt er plakjes van en doet deze in een theeglas. Vervolgens giet je hier kokend water over en doe je er een kaneelstokje in. Heerlijk!

Pastasaus
Als je verse pastasaus maakt van verse tomaten is het heerlijk om hier wat verse gember doorheen te raspen. Het geeft net wat meer bite aan de smaak van je saus. Dus als je de tomaten heel kort hebt gekookt en ontveld en je gaat deze pureren, doe er daarna wat verse gember doorheen.

Wokgerechten
Hetzelfde geldt voor lekkere wokgerechten met noodles of rijst. Ik maak dit altijd met veel verse groente die ik dan roerbak en maak het vaak aan met een lekkere woksaus of een beetje sojasaus. Als je daar dus ook verse gember aan toevoegt, is het gerecht net wat exotischer en geeft dat een hele fijne smaaksensatie.

Soepen
De laatste tip om gember aan een gerecht toe te voegen is misschien wel de beste. Je kunt gember namelijk heel goed toevoegen aan heel veel soepen om te zorgen dat de soep niet zo flauw is. Ik maak zelf heel vaak soepen en als ik wat gember over heb, doe ik het er vaak doorheen. Bijvoorbeeld aan een courgette-broccoli soep. Op een soep gemaakt van zoete aardappel. Of een overheerlijke pompoensoep. Binnenkort zullen we wel een blog delen over de verschillende soorten soepen die wij altijd maken! Het wordt heel erg koud dit weekend, dus ideaal weer voor soep.

Gebruik jij vaak gember? En zo ja, in welk gerecht of in welke drank? We zijn benieuwd!


Wij proberen regelmatig lekkere recepten uit! Wat dacht je van deze verwarmende linzensoep? Ideaal om warm te worden op koude dagen.

Of deze makkelijke maar gezonde pasta met spinazie en pompoen?


* Ik heb de definitie van gember van wikipedia overgenomen.

22 gedachten over “Gember – Wat kan je ermee maken?

Voeg uw reactie toe

  1. Pasta, wokgerechten en soep, wat goed en waarom heb ik dit nog nooit gedaan? Ik koop iedere week heel veel gember en maak er thee van (dus gekookt water met plakjes geschilde en gesneden gember) maar ik heb er simpelweg niet aan gedacht om het ook in gerechten te gebruiken. Terwijl het zo logisch lijkt (van de pastasaus trouwens niet, maar het klinkt heerlijk!) Dank voor de tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress.com. Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: