Top 5 recepten

Het is weer december, dus dat betekent dat we weer kunnen en mogen terugkijken op het huidige jaar. 2017 is gewoon alweer bijna voorbij. Hou ouder ik word, hoe sneller ik vind dat het gaat. Cliché ten top, maar soms moet ik er even 1 ingooien 😉 Maar goed, daar gaat dit artikel niet over. In december kijken Marija en ik terug naar het jaar en delen we iedere woensdag onze favorieten in een bepaalde categorie. Dit keer is de categorie FOOD. Want van eten worden we blij toch? Althans ik wel. De top restaurants komen in een ander artikel aan bod, maar nu de recepten die ik dit jaar meerdere keren heb gemaakt en echt een aanrader zijn. Dus daar gaan we.

Top 5 Recepten

  1. Ik ben de laatste tijd dol op Arabische gerechten. Die kruiden en die geur als je aan het koken bent, heerlijk. Zo ben ik ook dol op dit stoofpotje met linzen, abrikoos en zoete aardappel. Het oorspronkelijke recept is van AH.nl en vind je hier: Dit recept is eigenlijk met krieltjes, maar ik vind het lekkerder om het met zoete aardappel te doen. In plaats van courgette, gebruik ik ook vaak aubergine of paprika. Het is maar net wat ik in huis heb. Het is echt een super lekker gerecht en ook perfect voor de koudere dagen.
  2. Eigenlijk vind ik alles met falafel lekker. Ik heb altijd van die fases, dat ik iets heel veel eet. Hebben jullie dat ook? Het laatste kwartaal eet ik dus ineens weer heel veel falafel. Ik heb dit 2 jaar geleden ook gehad volgens mij. 1 van mijn favoriete is een salade met falafel. Ik doe dan alles wat ik lekker vind op dat moment in een kom. Vaak is dat: Paprika, cherry tomaatjes, augurken, avocado, veldsla en wat feta kaasblokjes. Ik maak het aan met wat chilisaus en bak ondertussen de falafel. (vaak doe ik dit in een tosti ijzer, worden ze gelijk aan 2 kanten gebakken, voor de luie kookmensen onder ons 😉) Ik serveer de salade op een bord en doe de warme falafel erover. Heerlijk voor als lunch of als avondeten als ik alleen eet.
  3. Geroosterde pompoen uit de oven. Dit past natuurlijk helemaal bij de herfst en winter en ik vind dit zo lekker! Het gekke is dat ik de kant en klare pompoenstukjes die je kan kopen helemaal niet zo lekker vind, maar geroosterde pompoen uit de oven.. dat kan ik iedere dag wel eten! Het meeste werk zit in het snijden van de pompoen. Meestal neem ik een flespompoen, die snijdt makkelijker. Je legt deze in parten in een voorverwarmde oven van 200 graden met wat olijfolie en rozemarijn erover heen en je roostert deze 20 tot 25 minuten gaar. Smullen maar! Vaak bak ik er tegelijk in de oven wat zoete aardappel frietjes bij, ik ben gek op zoete aardappel. Ik maak ze vaak heel pittig met cayennepeper en doe ze zonder olie in de oven, love it!
  4. Ik heb dit jaar dus Orzo ontdekt! Dit is een soort risotto, maar dan minder bewerkelijk om klaar te maken. Het lekkerste recept is van Hello Fresh en dat is Orzo met roma tomaten, gruyere, courgette, pijnboompitten en rozemarijn. Ken je het nog niet? Maak het dan, want het is echt een aanrader! Enig dingetje is dat Orzo niet makkelijk nog te vinden is in de winkels? Of misschien kijk ik met mijn neus? Laat het me weten als het zo is!
  5. Zalm uit oven met groenten. Nu ik het zo uit typ, merk ik dat ik dit al een tijdje niet gegeten hebt, dus wordt weer eens tijd 😊 Je neemt een groot stukje verse zalm van de visboer en legt deze in een ovenschaal. De zalm marineer je met zout, peper en een beetje ketjap manis. Je kan er wat schijfjes citroen bijdoen. Je vult de ovenschotel verder met de groenten die je lekker vindt. Wij doen er vaak grote champignons bij, courgette, hele cherry tomaatjes, rode uit of aubergine. Je zet de ovenschaal ongeveer voor 20 minuten in een voorverwarmde oven en klaar is kees. Je kan er een beetje spaghetti bij koken en dit erbij eten.

Dit is maar een kleine greep uit gerechten die ik lekker vind, maar anders wordt het artikel zo lang. Het lijkt nu net of ik vegetarisch ben als ik dit zo teruglees. Dit is niet zo, ik eet wel vlees, maar niet zo heel vaak. Ik ben zoals dat heet een flexitariër. Ik ben zelf ook niet zo goed in het bakken van vlees, dus misschien dat ik het daarom niet zo vaak eet. Maar als het goed wordt klaargemaakt, kan ik heel goed genieten van een stukje goed biologisch vlees. Dus vaak in een restaurant neem ik dat. Hopelijk hebben jullie hierdoor wat meer inspiratie voor het maken van lekkere gerechten.

Wat is jouw ultieme favo recept?


We maken regelmatig recepten die we lekker vinden. Klik hier voor al onze recepten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress.com. Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: